Världens befolkning har fyrdubblats på 80 år och år 2050 antas vi vara 10 miljarder människor på jorden. Vi behöver fokusera på livsmedel som ger lågt klimatavtryck för att jordens resurser skall räcka till. Samtidigt måste maten även i framtiden vara god och nyttig. Foodhills grundades 2017, med Erik Paulsson som initiativtagare. Sedan dess har Foodhills byggt upp Euro- pas mest effektiva och moderna ärtproduktionsprocess.
Ärtan är en näringsrik, klimatsmart och svensk framtidsgröda
–Våra svenskodlade frysta ärtor från Skåne och Hal- land är en mycket näringsrik, klimatsmart baljväxt med väldigt lågt klimatavtryck. Ärtodling är idag en indus- trialiserad och skalbar produktion. Vi satsar på att bli Europas bästa ärtproducent på frysta kvalitetsärtor, säger Karl Vilhelm Beckman, vd på Foodhills.
Med det växande engagemang som finns för baljväxter som framtidsmat har Foodhills en enorm tillväxtpoten- tial. Företaget exporterar i dagsläget svenskodlade ärtor till bland annat Kanada, Mexiko, USA, Chile, Argentina, Kina, Australien och Nya Zeeland. Foodhills är rustade för att möta framtidens krav på hållbarhet och har goda möjligheter till expansion.
–Vår verksamhet, med fokus på att legoproducera ärtor under våra kunders egna varumärken, är hållbar och ligger helt rätt i tiden. Vår kunskap kring hur man driver odling och produktion för att få fram världens bästa ärtor bygger på kunskap och erfarenheter som utvecklats i Bjuv under 80 år.
Vi växer tillsammans med våra kunder i takt med ökad efterfrågan. Två viktiga framtidsfrågor för oss är höjd förädlingsgrad och att bibehålla en fortsatt hög produktkvalitet, säger Karl Vilhelm Beckman.
Ärtproduktion är en kunskapsintensiv verksamhet. Den kunskapsöverföring och det gedigna arv Foodhills fått från Findus har möjliggjort en god tillväxt med genomgående hög kvalitet. Ärtproduktion är också
en kapitalintensiv verksamhet. Foodhills kapitalstarka ägare med Backahill i spetsen ger verksamheten rätt förutsättningar för framtida tillväxt.
Vår kunskap kring hur man driver odling och produktion för att få fram världens bästa ärtor bygger på kunskap och erfarenheter som utvecklats i Bjuv under 80 år.
Rustade för framtida expansion
Foodhills producerade 2024 totalt 14 000 ton frysta ärtor och är rustade för en framtida fördubbling av produktionsvolymen. Inför 2026 och framåt söker vi därför lantbrukare som vill vara med i utvecklingen av svensk livsmedelsproduktion.
Foodhills har en hög grad av mekanisering genom hela processen. Endast en anläggning till i världen anses idag vara på samma nivå som vår produktionsanläggning i Bjuv vad gäller standard på utrustning och teknisk nivå. Vi just gjort en större investering i en helt ny förpackningslinje för konsumentpackade produkter som nu är i full drift.