Backahill avyttrar Foodhills AB till finska Apetit – nästa steg i bolagets utveckling

I början av 2025 inledde Backahill processen att hitta en ny ägare till Foodhills AB. Nu står det klart att bolaget förvärvas av finska Apetit, en välrenommerad aktör inom frysta grönsaker med lång erfarenhet och djup kunskap om ärtodling. Apetit har sedan länge bedrivit odling av gröna ärtor i Finland och stärker nu sin position genom etablering i Sverige.

Efter flera år av kontinuerlig utveckling och investeringar i Foodhills AB står bolaget
idag på en stabil grund. Foodhills är idag Sveriges största producent av gröna ärtor och har en erkänt hög kvalitet på sina produkter. Produktionsanläggningen i Bjuv har en kapacitet på cirka 15 000 ton, med möjlighet att fördubbla volymen vid full utbyggnad.

– Vi är mycket glada över att Apetit tar över stafettpinnen. Tidpunkten känns helt
rätt för att en industriell ägare med stark branschkompetens ska kunna utveckla Foodhills till nästa nivå. Det är långsiktigt bra för såväl personal, odlare som kunder, säger Lennart Mauritzson, VD & Koncernchef Backahill AB.

Under de senaste åren har Foodhills säkrat flera viktiga kundkontrakt, både i Sverige och internationellt. I september tecknades ett nytt avtal med Findus om leveranser av svenska ärtor från Bjuv – vilket också innebär att Findus återför odlingen till orten.

Försäljningen innebär ett nytt kapitel i bolagets utveckling. Sedan 2017 har Backahill investerat i att bygga en modern livsmedelsanläggning och etablera nära samarbeten med odlare, kunder och andra viktiga partners.

– Vårt engagemang i Foodhills har hela tiden drivits av en stark tro på potentialen i att utveckla svensk livsmedelsproduktion. Med Apetit som ny ägare är vi övertygade om att Foodhills framtid är i trygga händer, avslutar Lennart Mauritzson.

Apetit ser mycket positivt på förvärvet av Foodhills som en stark början på nästa fas i bolagets tillväxt.

– Med förvärvet av Foodhills tar vi ett viktigt steg i vår tillväxtresa. Vi stärker inte bara vår närvaro på den svenska marknaden, utan bygger vidare på den expertis och kunskap som Foodhills medarbetare redan besitter. Tillsammans skapar vi nya möjligheter att erbjuda hållbara, lokalt odlade produkter till fler konsumenter – och lägger grunden för en starkare och mer hållbar framtid inom livsmedelsproduktionen, säger Esa Mäki, VD för Apetit.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lennart Mauritzson, VD & Koncernchef på Backahill
E-post: mauritzson@backahill.se

Vi söker ditt samtycke för att använda cookies
Du väljer själv vilka cookies du vill acceptera. Gör ett snabbval med någon av knapparna nedan eller välj Cookie-inställningar för mer detaljerad information.
Du kan när som helst ändra eller återkalla ditt medgivande. I vår integritetspolicy finner du även information om hur du tar bort cookies från din webbläsare. Integritetspolicy
Cookie-inställningar
Acceptera alla
Acceptera enbart nödvändiga
Avvisa alla