Med på mötet fanns företrädare för industrin såsom ABB, Orkla och Findus men också från forskningen främst SLU, RISE och Stiftelsen Lantbruksforskning. Även företrädare för odlare och handel fanns på plats.
–Det behövs en fysisk plats där vi kan mötas, utbyta erfarenheter och testa idéer. Alla led i värdekedjan måste vara med i arbetet att utveckla en kretsloppsbaserad och hållbar livsmedelsproduktion var en av slutsatserna från mötet.
Bakom inbjudan till Innovationsforumet stod Livsmedelsakademin och Food Valley of Sweden.
– Vi är många som vill bidra till bygget av ett cirkulärt livsmedelssystem, men vi måste arbeta tillsammans och inkludera alla delar i livsmedelskedjan, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin. Det här är en startpunkt i det arbetet.
-Foodhills är en unik anläggning för utveckling av cirkulära system där flera aktörer kan samverka, säger Lennart Svensson ordförande i Food Valley of Sweden.
-Sverige har goda förutsättningar att åstadkomma något riktigt bra när det gäller cirkulär livsmedelsproduktion. Om vi inte tar vara på våra möjligheter blir vi akterseglade av andra länder, säger Foodhills vd Bengt Persson och bjuder in till en fortsatt dialog mellan aktörerna längs värdekedjan tillsammans med Livsmedelsakademin och Food Valley of Sweden.
För ytterligare information, kontakta:
Lottas Törner, vd Livsmedelsakademin: 0705-80 59 09
Lennart Svensson, Ordförande Food Valley of Sweden: 076 – 887 04 45
Bengt Persson, vd och styrelseordförande Foodhills: 076 – 824 32 62
Livsmedelsakademin är en non profit organisation som arbetar för en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring. www.livsmedelsakademin.se
Foodhills tog över Findus anläggning i Bjuv i mars 2018. Foodhillsvision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion som bidrar till en hållbar global utveckling. www.foodhills.se
Food Valley of Sweden är ett samarbete mellan Region Skåne, Innovation Skåne, Bjuvs kommun och Foodhills med stöd av Tillväxtverket, för att skapa ett referens- och utvecklingscenter för cirkulär livsmedelsproduktion i offentlig/privat samverkan.