Peacalilli – ett juligt ärtrecept!

Som en julhälsning i år önskar vi dela med oss av ett juligt ärtrecept! Picalilli, eller som i vår variant Peacalilli, är en traditionell brittisk chutney som vanligtvis äts med kallskuret kött. Den rekommenderas varmt till det svenska julbordet och håller därefter i minst tre månader i kylskåp.

PEACALILLI

INGREDIENSER

Receptet är avsett för en liter peacalilli
150 g blomkål
150 g gul lök
25 g maizena
1 gurka, skalad och urkärnad (ca 200 g)
1 medelstor röd paprika (ca 150 g)
200 g tinade gröna ärtor
50 g salt utan jod
1 tsk korianderfrön, lätt stötta i en mortel
2 tsk colemans senaps- pulver
1 tsk mald ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk bruna senapsfrön 2,5 dl äppelcidervinäger 175 g socker
 

GÖR SÅ HÄR

Tina ärtorna.
GRÖNSAKER
Skär fina buketter av blomkålen. Kärna ur paprikan, skiva löken, skala och kärna ur gurkan. Skär de övriga grönsakerna i en storlek om 2×2 cm. Lägg alla grönsaker i en bunke och häll på saltet. Fyll på med vatten så att det täcker grönsakerna och lägg sedan en tallrik som tyngd ovanpå. Låt stå två timmar.
Häll av vattnet från grönsakerna och skölj dem en till två gånger. Låt grönsakerna rinna av i en sil eller durkslag någon minut.
INLÄGGNING
Blanda Maizenan med 1⁄2 dl av vinägern och ställ den åt sidan.
Koka upp sockret med resten av vinägern och till- sätt alla kryddorna. Låt sjuda en stund.
Tillsätt blomkål, lök och paprika i den kokande kastrullen. Efter tre till fyra minuter tillsätt även gurkan och ärtorna.
Häll över i steriliserade inläggningsburkar och stäng locket. Låt svalna till rumstemperatur och ställ ställ dem sedan i kylen. Peacalillin går bra att äta direkt, men den blir bättre om den får stå till sig lite.
Vi söker ditt samtycke för att använda cookies
Du väljer själv vilka cookies du vill acceptera. Gör ett snabbval med någon av knapparna nedan eller välj Cookie-inställningar för mer detaljerad information.
Du kan när som helst ändra eller återkalla ditt medgivande. I vår integritetspolicy finner du även information om hur du tar bort cookies från din webbläsare. Integritetspolicy
Cookie-inställningar
Acceptera alla
Acceptera enbart nödvändiga
Avvisa alla