PEACALILLI
INGREDIENSER
Receptet är avsett för en liter peacalilli
150 g blomkål
150 g gul lök
25 g maizena
1 gurka, skalad och urkärnad (ca 200 g)
1 medelstor röd paprika (ca 150 g)
200 g tinade gröna ärtor
50 g salt utan jod
1 tsk korianderfrön, lätt stötta i en mortel
2 tsk colemans senaps- pulver
1 tsk mald ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk bruna senapsfrön 2,5 dl äppelcidervinäger 175 g socker
GÖR SÅ HÄR
Tina ärtorna.
GRÖNSAKER
Skär fina buketter av blomkålen. Kärna ur paprikan, skiva löken, skala och kärna ur gurkan. Skär de övriga grönsakerna i en storlek om 2×2 cm. Lägg alla grönsaker i en bunke och häll på saltet. Fyll på med vatten så att det täcker grönsakerna och lägg sedan en tallrik som tyngd ovanpå. Låt stå två timmar.
Häll av vattnet från grönsakerna och skölj dem en till två gånger. Låt grönsakerna rinna av i en sil eller durkslag någon minut.
INLÄGGNING
Blanda Maizenan med 1⁄2 dl av vinägern och ställ den åt sidan.
Koka upp sockret med resten av vinägern och till- sätt alla kryddorna. Låt sjuda en stund.
Tillsätt blomkål, lök och paprika i den kokande kastrullen. Efter tre till fyra minuter tillsätt även gurkan och ärtorna.
Häll över i steriliserade inläggningsburkar och stäng locket. Låt svalna till rumstemperatur och ställ ställ dem sedan i kylen. Peacalillin går bra att äta direkt, men den blir bättre om den får stå till sig lite.