Sådden startar vanligtvis i mars och sker fram till midsommar. Utifrån arealen, tiden enligt såplanen, grobarheten, tusenkornvikten och sorten räknas det noga fram hur mycket utsäde som varje fält behöver och vi siktar på att få 100 väletablerade plantor per kvadratmeter på varje fält.
Väder, väder och väder.
Utsädet skickas ut till odlarna från februari och framåt. Allt handlar om väder. Odlarna är förberedda med preliminära så-planer, men exakt vilken dag utsädet kommer beror på väder och förutsättningar. Odlaren får därför ett sms dagen före utsädet levereras. När det gäller tröskorna så ska de noga förberedas inför skörden. De är vinterservade men det ska in tillbehör av utrustning som exempelvis handskar, skrapor och fönsterputs mm.
Utbildar nästa generation.
I mitten av juni kommer säsongspersonalen och då är Mikael huvudansvarig för utbildningen i fält. Mikael besitter kunskaper som han varje år för vidare till nästa generation. Den avancerade tekniken i skördetröskorna, hur man kör i fält och på landsväg. Allt för att undvika spill, vara effektiva, undvika olyckor och stopp.
Ärtorna följer inte alltid så-planerna!
När skörden startar sker arbetet dygnet runt i tre skift. Som tidigare nämnts finns det en så-plan som ligger som grund för skördetidpunkt. Tyvärr mognar inte alltid fälten i den ordning som är planerat. Därför följs alla planer upp varje dag i interna möten vid lunchtid.
Dagsfärska skördebeslut
Via prover som tagits i fält och odlarkonsulenternas översikt säkras att – rätt fält skördas vid rätt tidpunkt. Det innebär att Foodhills tar dagsfärska beslut om vilka fält som ska skördas för dagen. Beroende på väder kan det bli både uppehåll och väldigt bråttom. Eller helt nya fält som mognat snabbare än det fält som var planerat. Odlarkonsulenterna integrerar med odlarna som är berörda.
Sen går skördetröskorna i vinteride
När skörden är över tar Mikael hand om skördetröskorna och rengör dem inför vinteride så de står redo inför nästa säsong. Arbetet fram till årsskiftet handlar bland annat om att ta jordprover och planera kommande säsong.
– I år är mycket med oss. Både odlare, väder och dessutom är vi mer varma i kläderna efter allt nytt som hänt. Ny fabrik, nya människor och ny teknik, berättar Mikael.